IPSC ?

IPSC is een vorm van parcoursschieten dat internationaal volgens dezelfde regels verloopt en die wereldwijd beoefend wordt door jong en oud, man en vrouw, op binnen- en buitenbanen. In meer dan 60 landen meten schutters zich regelmatig met elkaar in nationale en internationale wedstrijden. Er zijn een groot aantal regels opgesteld die de veiligheid en de goede gang van zaken garanderen.
Het motto van IPSC is “DVC”. Dit staat voor Diligentia, Vis, Celeritas (precisie, kracht, snelheid). Behalve het aantal punten dat je schiet is namelijk ook de tijd waarin je dat doet van belang. Er wordt geschoten op verschillende doelen, zoals kaarten, poppers en plates enz. vanaf verschillende afstanden, posities en houdingen met verschillende obstakels en eventuele magazijnwissels. Er worden zo‘stages’ (parcours) gecreëerd die dan zo goed mogelijk moeten geschoten worden met vaak verschillende startposities. Parcoursschieten is free-style. Dit houdt in dat de schutter zelf, binnen de gestelde regels, bepaalt hoe hij de uitdaging op de stage oplost tenzij anders gegeven.

Deze vorm van dynamisch schieten vergt een goede kennis van het wapen en de veilige omgang ermee en vraagt van de schutter tactisch inzicht, concentratie en fysiek om een stage zo vlug en doeltreffend mogelijk te doorlopen. De combinatie van deze elementen maakt parcoursschieten een boeiende en veelzijdige vorm van de schietsport.

Divisies

Omdat er verschillende soorten wapens zijn, elk met hun eigen voordelen en beperkingen, zijn er zogenaamde ‘divisies’ in het leven geroepen. De andere schutters in jouw divisie schieten dus met soortgelijke wapens. Bij de handvuurwapens zijn er de volgende divisies:

  • open (compensator en optisch/elektronisch vizier toegestaan)
  • standaard (alle pistolen met keep-korrel vizier passend in de IPSC-box)
  • modified (compensator en optisch/elektronisch vizier toegestaan, moet in IPSC-box passen
  • productie (een lijst van modellen met beperkte modificaties)
  • revolver (alleen voor revolvers)

Score:

Voor het bepalen van je score telt zowel het aantal geschoten punten als de tijd. Er worden steeds twee treffers gevraagd op een doel wat een maximum van 10 punten geeft. Daarnaast is ook de ‘power factor’ van belang, aan de hand waarvan munitie verdeeld wordt in ‘major’ en ‘minor’.

Meer informatie hierover is te vinden in het NPSA Schiet- en Wedstrijdreglement. Kalibers die veel gebruikt worden zijn onder meer 9x19, .40 en 38 super.

Waar kan ik parcoursschieten?

In principe kun je het parcoursschieten beoefenen bij elke schietvereniging die er de ruimte voor heeft. Omdat je bij parcours meestal over de baan loopt in plaats van op de schietstand staat, heb je meer ruimte nodig dan bij het kaartschieten. Je houdt immers de hele baan bezet. Misschien ben je lid van een vereniging waar al mensen IPSC trainen. Anders moet je je aansluiten bij een club die IPSC uitoefend.Om deel te nemen aan de wedstrijden moet je ook aangesloten zijn bij BPSA.

Wat heb je nodig:

  • Een goed werkend wapen. Dit hoeft niet onmiddellijk een volledig uitgerust racepaard te zijn , een standaard pistool of revolver met een minimum kaliber 9mm/.38spl is even goed.
  • Holster die de trekker volledig bedekt
  • Stevige riem uit leder of kunststof
  • Meerdere magazijnen of speedloaders met magazijnhouders
  • Veiligheidsbril en gehoorbeschermers

 

Veiligheid:

De veiligheid is de hoogste prioriteit!
Daarom wordt ook geen wapen aangeraakt zonder bevel van een aangestelde range officer (baan commissaris).